Ciasto PORZECZKOWIEC

4.35 (242 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy raz i od razu uwiodło mnie smakiem. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Gorąco polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa kakaowa:

    3/4 szkl oleju
    1/2 szkl wody
    1 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    Ciasto:
    1 1/2 szkl mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    5 jajek

    Masa serowa:

    1/2 kg białego sera (nie mielonego)
    6 łyżek cukru pudru
    1 kostka masła
    Bita śmietana:
    1/2 l śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fixy

    Dodatkowo:

    2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.35 (242 ocen)

Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kakaowa: wodę, olej, cukier i kakao dodać do garnka,zagotować i ostudzić całą masę.
  • 2. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
  • 3. Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.
  • 4. Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na dżęm. Posypać startą gorzką czekoladą.

Porady

W przepisie są dwa słoiczki dżemu, ale ja używam jednego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować