Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa: wodę, olej, cukier i kakao dodać do garnka,zagotować i ostudzić całą masę.
2.Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
3.Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.
4.Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na dżęm. Posypać startą gorzką czekoladą.
Porady
W przepisie są dwa słoiczki dżemu, ale ja używam jednego.
Komentarze