Dżem z czerwonego agrestu z jabłkami

4.48 (172 ocen)

Pyszny dżemik na śniadanie, do wypieków i do naleśników.

Składniki:

  • 800 g agrestu
    800 g jabłek
    800 g cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z czerwonego agrestu z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest umyć, oczyścić z ogonków i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • 2. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i bez obierania pokroić na mniejsze kawałki. Zemleć w maszynce do mięsa.
  • 3. Przełożyć do szerokiego rondla jabłka i agrest, dodać cukier i wymieszać.
  • 4. Gotować 15 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gotowanie powtórzyć jeszcze dwa razy.
  • 5. Czyste słoiczki wstawić do piekarnika i włączyć na 100 stopni. Gdy lampka zgaśnie słoiki są gotowe do napełnienia dżemem.
  • 6. Przełożyć dżem do słoików, zamknąć i otulić kocem do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować