Dżem z cukinii i kiwi z nutą agrestu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lubię ten czas kiedy kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. Tym razem dżem zielony, z cukinii, kiwi z nutą agrestu. Bez dodatkowych zapachów.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • młode cukinie ok. 400 g
    kiwi 5 szt ok. 400 g
    galaretka agrestowa
    3 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem z cukinii

Dżem z cukinii i kiwi z nutą agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć piętki i pokroić w drobną kostkę. Nie obierać ze skórki.
    Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Cukinie i kiwi zapakować do garnka. Nalać ok 50 ml wody, tak tylko, żeby zwilżyć dno garnka. Postawić na małym gazie i gotować aż wszystko będzie bardzo miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Do gorącej pulpy dodać galaretkę i mieszać aż galaretka się rozpuści. Nie gotować. Przestudzić. Jeszcze ciepłą pulpę przełożyć do miski blendera i zmiksować. W czasie miksowania dodać cukier. Można dodać więcej cukru jeśli ktoś lubi bardziej słodki dżem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić wieczka. Pasteryzować 5-8 min.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Cukinia Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować