Dżem jabłkowy - przepis naturalny, bez żadnych ulepszaczy!

  • wyświetlono: 47370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dżem z jabłek to klasyka polskich przetworów. Taki dżem jabłkowy robi od lat moja Mama. Nauczyła mnie, że nie warto używać substancji zagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem z jabłek jest boski ;) I najlepszy dla dzieci. Jemy na kanapki, do naleśników, a nawet sam :) Używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków. Do wszystkiego :) Sprawdź, jak zrobić dżem z jabłek!

MałaMi
  • 300min

Składniki

jabłka
cukier kryształ

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jabłkowy - przepis naturalny, bez żadnych ulepszaczy!

  • Jabłka zasypane cukrem1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na 1-2 godziny, aby puściły sok.
  • Smażone na wolnym ogniu2. Następnie smażymy na małym ogniu aż się rozpadną (około 1,5 godziny lub dłużej w zależności od rodzaju jabłek), często mieszając, żeby się nie przypaliły. Co ważne - smażymy w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem i mieszamy drewnianą łyżką.
  • 3. W trakcie smażenia możemy nasz dżem dosłodzić - zależy od jabłek i naszego gustu jak słodki dżem chcemy uzyskać.
  • Nałożone do słoików4. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików pozbawiając powietrza (tak jakby "upychamy" łyżką), wycieramy do sucha gwint i dokładnie zakręcamy.
    Pasteryzujemy około 15-20 minut.
  • 5. W przepisie nie podaję ilości jabłek ani cukru. Ile mam jabłek nigdy nie wiem, bo moje są prosto z własnego sadu - niepryskane, więc i prawie każde muszę okroić i jest dużo odpadków. A cukier - moje jabłka to "ananasy", czyli słodkie - daję dosłownie szczyptę cukru, do antonówek więcej, bo są kwaśniejsze.

Dżem z jabłek na zimę

Dżem z jabłek to wspaniała rzecz na zimę. Warto pamiętać, że do dżemu nigdy nie dajemy jabłek obitych - trzeba okroić, bo dżem może zacząć pleśnieć w krótkim czasie.
Przepis na dżem z jabłek jest stosunkowo prosty. Jeśli znudzi nam się tradycyjna wersja, możemy doprawić go do smaku, na przykład cynamonem. 

Dżem z jabłek – przetwory domowe

Dżem jabłkowy dobrze sprawdza się jedzony sam, po prostu na kanapkę. Można także używać go do ciast. Posmarujmy nim biszkopt pod warstwę kremu lub użyjmy do szarlotki. Dżem z jabłek pasuje też jako nadzienie do rogalików czy drożdżowych bułeczek. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylajabłkadla dzieciDomowe Przetworydo naleśnikówdżem jabłkowydo szarlotkidżem z jabłek

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem jabłkowy z jeżynami.

Dodane przez: afrodyta

Dżem jabłkowy z jeżynami.

Słodkie jabłka z kwaskowatymi jeżynami...

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Jesienny dżemik. Może służyć też...

Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

Przepyszny domowy dżem to jest...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem jabłkowy z landrynkami

Dzieci za nim szaleją jest cudowny...

image-1kdkpmp

Dodane przez: annau

Dżem jabłkowy

Tani, smaczny a przede wszystkim...

Dżem śliwkowo- jabłkowy

Dodane przez: agazlotko

Dżem śliwkowo- jabłkowy

W tym roku mam bardzo dużo śliwek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE