Truskawkowy sernik na zimno na biszkopcie

4.97 (144 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający, pyszny i delikatny truskawkowy sernik na zimno z soczystymi słodkimi truskawkami i galaretką, idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie w gronie ukochanej rodziny, nikt się mu nie oprze ;)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 38*24 cm

    Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    kg sera białego mielonego
    500 ml kremówki 30%
    8 łyżeczek żelatyny
    200 g truskawek
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    3 galaretki truskawkowe
    1/2 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Truskawkowy sernik na zimno na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać cukier i żółtka, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej, ciasto biszkoptowe przelać do formy i piec w 160 stopniach przez ok 30 minut, wystudzić przekroić na dwie części
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, 200 g truskawek rozgnieść widelcem i zasypać cukrem zagotować i wyłączyć, wystudzić
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno porcjami dodawać ser mielony oraz zimne truskawki z cukrem na końcu zmiksować z żelatyną
  • układanie truskawek 4. Na biszkopt wyłożyć 1/2 masy serowej, biszkopt i ostania warstwa masy serowej, powkładać oczyszczone połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką, ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Ser z wiaderka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować