Orzeźwiający, pyszny i delikatny truskawkowy sernik na zimno z soczystymi słodkimi truskawkami i galaretką, idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie w gronie ukochanej rodziny, nikt się mu nie oprze ;)
Truskawkowy sernik na zimno na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, miksując dodawać cukier i żółtka, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej, ciasto biszkoptowe przelać do formy i piec w 160 stopniach przez ok 30 minut, wystudzić przekroić na dwie części
2.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, 200 g truskawek rozgnieść widelcem i zasypać cukrem zagotować i wyłączyć, wystudzić
3.Śmietankę ubić na sztywno porcjami dodawać ser mielony oraz zimne truskawki z cukrem na końcu zmiksować z żelatyną
4.Na biszkopt wyłożyć 1/2 masy serowej, biszkopt i ostania warstwa masy serowej, powkładać oczyszczone połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką, ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki
Komentarze