Pyszny, kremowy i mocno truskawkowy sernik na zimno to idealna propozycja na deser w upalne dni.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg gęstego mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
250 g cukru pudru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy truskawek)
600 g truskawek
200 ml śmietany 30%
3 czubate łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
200 g truskawek (do dekoracji)
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
Truskawkowy kremowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki zmiksować za pomocą blendera. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Do sera dodać zmiksowane truskawki i połączyć całość. Miksując, cienką strużką wlewać płynną, wystudzoną żelatynę. Masę przelać na biszkopty. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Komentarze