Truskawkowy kremowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy i mocno truskawkowy sernik na zimno to idealna propozycja na deser w upalne dni.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg gęstego mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
    250 g cukru pudru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy truskawek)
    600 g truskawek
    200 ml śmietany 30%
    3 czubate łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    200 g truskawek (do dekoracji)
    1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowy kremowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki zmiksować za pomocą blendera. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Do sera dodać zmiksowane truskawki i połączyć całość. Miksując, cienką strużką wlewać płynną, wystudzoną żelatynę. Masę przelać na biszkopty. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować