"Niebiański" sernik na zimno z borówkami

4.56 (265 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Efektownie wygląda i pysznie smakuje. Idealny deser na letnie dni.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego sera twarogowego (z wiaderka)
    8 czubatych łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 galaretka szafirowa (wieloowocowa)
    1 1/2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    100 g okrągłych biszkoptów
    2 galaretki niebieskie (wieloowocowe)
    125 g borówek
Wystaw ocenę:

4.56 (265 ocen)

"niebiański" sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i pozostawić do przestudzenia. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodać 5 łyżek cukru pudru. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową przełożyć na biszkopty. Wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Szafirową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (3/4 szklanki), przestudzić. Drugą porcję sera zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na tężejącą jasną masę serową wylać masę szafirową. Ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu sernika ułożyć borówki. Niebieskie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić. Tężejące galaretki wylać na wierzch sernika. Wstawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować