Truskawkowy sernik na zimno

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepyszny! Zachwyci każdego fana truskawek!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    2. Masa serowa
    1kg sera w wiaderku
    2 galaretki truskawkowe
    400ml wrzątku
    3. Dodatkowo- truskawki pokrojone na polowki, dżem (kwaskowaty- na przykład porzeczkowy
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka cały czas miksując.
    Cienkim strumieniem,nie przerywając ubijania,wlewamy olej. Miksujemy do połączenia się składników.
    Przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary: 36,5x24,5x6cm).
    Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni.
  • 3. Gotowy biszkopt upuszczamy (w blaszce) 2-3x z wysokości 40cm (zapobiegniemy jego skurczeniu podczas stygnięcia)- warto upuścić blachę na ręcznik/ koc. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Wystudzony biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy dżem. Rozkładamy truskawki.
  • 5. Ser:
    Rozpuszczamy galaretki. Lekko studzimy. Jeszcze ciepłe wlewamy cienkim strumieniem do sera i miksujemy- do uzyskania tężejącej, gładkiej masy. Wykładamy na truskawki, wyrównujemy. Sernik wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Pod koniec dekorujemy truskawkami.

Porady

Ważne by masa byla lekko tężejąca, wtedy nigdzie nie spłynie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować