Truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka cały czas miksując.
Cienkim strumieniem,nie przerywając ubijania,wlewamy olej. Miksujemy do połączenia się składników.
Przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
2.Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary: 36,5x24,5x6cm).
Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni.
3.Gotowy biszkopt upuszczamy (w blaszce) 2-3x z wysokości 40cm (zapobiegniemy jego skurczeniu podczas stygnięcia)- warto upuścić blachę na ręcznik/ koc. Odstawiamy do wystudzenia.
4.Wystudzony biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy dżem. Rozkładamy truskawki.
5.Ser:
Rozpuszczamy galaretki. Lekko studzimy. Jeszcze ciepłe wlewamy cienkim strumieniem do sera i miksujemy- do uzyskania tężejącej, gładkiej masy. Wykładamy na truskawki, wyrównujemy. Sernik wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Pod koniec dekorujemy truskawkami.
Porady
Ważne by masa byla lekko tężejąca, wtedy nigdzie nie spłynie.
Komentarze