Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truskawkowe. A co najważniejsze nie trzeba go piec, więc jest idealne na zbliżające się (mam nadzieję) upały.
Sernik truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy spód sernika. Kruszymy herbatniki. Następnie dodajemy do nich roztopione masło z rozpuszczonym cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 20cm. Formę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub folia spożywczą.
2.Przygotowujemy masę serową. Jedna galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i odstawiamy by lekko stężała. Na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by połączyć wszystkie składniki.
3.Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i zostawiamy by lekko stężała.
4.Połówki truskawek układamy na spodzie z herbatników. Następnie wykładamy przygotowana masę serową. Na wierzch znów układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką
5.Przed podaniem sernik odkładamy do lodówki, aby galaretka i masa zastygła.
Komentarze