Sernik truskawkowy na zimno

4.5 (175 ocen)

Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truskawkowe. A co najważniejsze nie trzeba go piec, więc jest idealne na zbliżające się (mam nadzieję) upały.

Składniki:

  • Składniki na spód sernika:
    200g herbatników
    3-4 łyżki cukru
    120g masła

    Składniki na masę serową:
    500g mielonego sera
    200ml śmietanki 30% (kremówki)
    1 galaretka truskawkowa
    6 łyżek cukru pudru

    Oraz
    1 galaretka truskawkowa
    Ok. 0,5 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Placek Desery

Sernik truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy spód sernika. Kruszymy herbatniki. Następnie dodajemy do nich roztopione masło z rozpuszczonym cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 20cm. Formę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub folia spożywczą.
  • 2. Przygotowujemy masę serową. Jedna galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i odstawiamy by lekko stężała. Na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by połączyć wszystkie składniki.
  • 3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i zostawiamy by lekko stężała.
  • 4. Połówki truskawek układamy na spodzie z herbatników. Następnie wykładamy przygotowana masę serową. Na wierzch znów układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką
  • 5. Przed podaniem sernik odkładamy do lodówki, aby galaretka i masa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować