Ciasto Oreo

  • wyświetlono: 199503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 49 |
  • polecenia: 1

Prawdziwa gratka dla wielbicieli ciastek Oreo. Co może być lepsze od kilku ciastek Oreo? Jedno, duże ciasto Oreo. Pyszny, czekoladowy spód, wspaniały mleczno-kremowy środek – rozkosz dla podniebienia, ale także coś dla oka, bo prezentuje się wspaniale.

Cukiereczek
  • 40min

Składniki

SPÓD i WIERZCH:
ciasteczka oreo 2,5 paczki (około 35 ciasteczek),
masło 80g (50g do dolnej warstwy + 30g do górnej warstwy),
MASA BIAŁA:
mleko 400ml,
śmietana kremówka 300g,
aromat cytrynowy 10ml,
żelatyna 20g,
mleko 1/2 szklanki (do rozpuszczenia żelatyny),
DEKORACJA:
śmietana kremówka 100g,
cukier puder do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Oreo

  • Ciasto Oreo1. SPÓD: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 14 ciasteczek (łącznie 28). 28 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 14 ciastek kruszymy na pył – ja pomogłam sobie sitkiem i przetarłam je przez sitko, bo ciastka są dość twarde.
  • Ciasto Oreo2. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi dno tortownicy (18cm).
  • Ciasto Oreo3. Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki.
  • Ciasto Oreo4. MASA BIAŁA: W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko (400ml) i wkładamy białe środki z 28 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek.
  • Ciasto Oreo5. Masę studzimy. W między czasie kremówkę (300g) ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w mleku i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
  • Ciasto Oreo6. WIERZCH: Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie jak w warstwie pierwszej – kruszymy ciemne spody pozostałe z 14 ciasteczek, łączymy z 30 g rozpuszczonego masła i wykładamy na masę mleczną. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.
    DEKORACJA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto. Na każdym kleksie śmietanowym układamy po jednym ciastku.

Porady

Zamiast aromatu cytrynowego można użyć soku z 1/2 cytryny. Chciałam, żeby moja górna warstwa była bardziej sypka niż dolna, dlatego ciasto troszkę się kruszy przy krojeniu, ale przez to nie jest takie twarde, Jeżeli chcecie, żeby górna warstwa się nie kruszyło to dodajcie również 50g masła do ciastek. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieCiastociasto na zimnoDeserdla dzieciSzybkie ciastociasto bez pieczeniaciasto czekoladoweproste ciastooreociastka czekoladoweciastka oreo
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik Oreo

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Torcik Oreo

Smaczny torcik bez pieczenia, wykonany...

Tort oreo

Dodane przez: Marta199401

Tort oreo

Pyszny tort, który piekę na ważne...

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

Czasem słyszę, że wypieki z porzeczkami...

Sernik Oreo

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sernik Oreo

Dziś mam dla Was przepis na sernik...

ŚMIETANOWIEC Z OREO

Dodane przez: majka190382

ŚMIETANOWIEC Z OREO

Delikatny biszkopt, masa z kremówki...

Oreo Cake.

Dodane przez: Słodko Słodka

Oreo Cake

Moja Rodzinka kocha Sernik Oreo,który...