Pyszne ciasto na weekend? Bardzo proszę. Proste, pyszne i bardzo efektowne;)
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Biszkopt szpiankowy:
200 g mrożonego szpinaku
75 ml oleju
2 jajka
150 g mąki orkiszowej jasnej
100 g erytrolu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
250 g sera białego chudego
150 ml mleka 1,5%
400 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki erytrolu
Koktajlowy sernik na szpinakowym biszkopcie ( na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szpinak przełożyć na sito i zostawić do rozmrożenia. Następnie dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody.
2.Przełożyć do pojemnika blendera ,dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Dodać dodać połowę przewidzianego oleju i dokończyć miksowanie.
3.Do miski wbić jajka ,dodać erytrol i utrzeć na puszysty jasny. Następnie stopniowo dodawać resztę oleju i nadal miksować. Przełożyć szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
4.Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
5.Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć 250 g truskawek, dodać mleko i erytrol ( jeśli truskawki są mocno kwaśne można dodać więcej erytrolu). Zmiksować na koktajl. Dodać ser i zmiksować na gładko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie stale miksując dodać mieszankę do masy serowej. Wymieszać aby nie było grudek.
6.Wykonanie:
Na paterze ułożyć biszkopt. Na ciasto ułożyć pozostałe truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół. Zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
Gdy to nastąpi wyjąć ciasto i uwolnić z obręczy.
7.Dekoracja:
Mleczko należy dobę przed przygotowaniem ciasta wstawić do lodówki aby " stwardniał ". W dniu dekorowania z puszki wyjąć stałą część mleczka i ubić ją na sztywno jak kremówkę z erytrolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wierzch ciasta. Można udekorować truskawkami.
Komentarze