Koktajlowy sernik na szpinakowym biszkopcie ( na zimno)

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszne ciasto na weekend? Bardzo proszę. Proste, pyszne i bardzo efektowne;)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt szpiankowy:
    200 g mrożonego szpinaku
    75 ml oleju
    2 jajka
    150 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g erytrolu
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    250 g sera białego chudego
    150 ml mleka 1,5%
    400 g truskawek
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki erytrolu

    Dodatkowo:

    1 puszka mleczka kokosowego
    1 łyżka erytrolu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Koktajlowy sernik na szpinakowym biszkopcie ( na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Szpinak przełożyć na sito i zostawić do rozmrożenia. Następnie dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody.
  • 2. Przełożyć do pojemnika blendera ,dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Dodać dodać połowę przewidzianego oleju i dokończyć miksowanie.
  • 3. Do miski wbić jajka ,dodać erytrol i utrzeć na puszysty jasny. Następnie stopniowo dodawać resztę oleju i nadal miksować. Przełożyć szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
  • 4. Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 5. Masa serowa:

    Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Lekko ostudzić.

    Do pojemnika blendera przełożyć 250 g truskawek, dodać mleko i erytrol ( jeśli truskawki są mocno kwaśne można dodać więcej erytrolu). Zmiksować na koktajl. Dodać ser i zmiksować na gładko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie stale miksując dodać mieszankę do masy serowej. Wymieszać aby nie było grudek.
  • 6. Wykonanie:

    Na paterze ułożyć biszkopt. Na ciasto ułożyć pozostałe truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół. Zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.

    Gdy to nastąpi wyjąć ciasto i uwolnić z obręczy.
  • 7. Dekoracja:

    Mleczko należy dobę przed przygotowaniem ciasta wstawić do lodówki aby " stwardniał ". W dniu dekorowania z puszki wyjąć stałą część mleczka i ubić ją na sztywno jak kremówkę z erytrolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wierzch ciasta. Można udekorować truskawkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować