Terrina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem

4.49 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Świetna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g wędzonego łososia w plastrach
    300g śmietankowego serka
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki tartego chrzanu
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki śmietany 30%
    3 łyżki wody
    1 pęczek szczypiorku
    3 okrągłe plastry żółtego sera o średnicy 10cm
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Jajko Przekąski

Terrina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
  • 2. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  • 3. W wodzie namoczyć żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.
  • 4. Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Trzy foremki do babeczek o średnicy 10cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać i przykryć plastrem sera. Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
  • 6. Po tym czasie odwrócić do góry nogami, przełożyć na talerz i zdjąć folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Łosoś Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Terrina z łososiem wędzonym

To może cię zainteresować