Świetna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu.
20 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
300g wędzonego łososia w plastrach
300g śmietankowego serka
2 jajka
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki śmietany 30%
3 łyżki wody
1 pęczek szczypiorku
3 okrągłe plastry żółtego sera o średnicy 10cm
sól
pieprz
Terrina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
2.Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3.W wodzie namoczyć żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.
4.Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Trzy foremki do babeczek o średnicy 10cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać i przykryć plastrem sera. Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
6.Po tym czasie odwrócić do góry nogami, przełożyć na talerz i zdjąć folię.
Komentarze