200 g łososia wędzonego w plastrach
200 g serka kremowego
80 g sera feta
1/2 pęczka posiekanego kopru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki żelatyny
świeżo zmielony pieprz
koper i pieprz marynowany do dekoracji
Terrina z łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wyścielić dużym kawałkiem folii spożywczej i wyłożyć plastrami łososia tak, żeby zwisały poza formę. 2 plastry zostawić do nadzienia.
2.W misce wymieszać serek z serem feta i chrzanem. Do smaku dodać sok z cytryny i pieprz i koper. Dokładnie wymieszać.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ciepłą wymieszać z serem. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę łososia, szybko wymieszać i wyłożyć do formy. Wyrównać i docisnąć zwisającymi plastrami ryby.
4.Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Przed podaniem wyjąć z formy, pokroić w grube plastry i udekorować.
Komentarze