Terrina z łososiem wędzonym

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ładnie się prezentuje i pysznie smakuje.

Składniki:

  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
    200 g serka kremowego
    80 g sera feta
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka chrzanu
    2 łyżeczki żelatyny
    świeżo zmielony pieprz
    koper i pieprz marynowany do dekoracji

    forma; 23 x 6 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Terrina z łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyścielić dużym kawałkiem folii spożywczej i wyłożyć plastrami łososia tak, żeby zwisały poza formę. 2 plastry zostawić do nadzienia.
  • 2. W misce wymieszać serek z serem feta i chrzanem. Do smaku dodać sok z cytryny i pieprz i koper. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ciepłą wymieszać z serem. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę łososia, szybko wymieszać i wyłożyć do formy. Wyrównać i docisnąć zwisającymi plastrami ryby.
  • 4. Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Przed podaniem wyjąć z formy, pokroić w grube plastry i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować