Masa kawowa

  • wyświetlono: 531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Idealnie nada się do różnych warstwowych ciast, babeczek, serników, ciasteczek. Idealnie trzyma strukturę jest delikatny aksamitny z wyrazistą nutką kawy.

Anitka0804
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

200 g masła 82%
250 g margaryny palma
8 łyżek cukru kryształu
2 jajka
2 łyżki kawy czarnej
opakowanie cappuccino
kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Masa kawowa

  • krem1. Miękkie masło wraz z margaryną zmiksować na puszysty krem, miksować tak długo aż masło będzie jasne. W tym czasie zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzątku. Cukier połączyć z jajkami i ubijać trzepaczką nad parą wodną aż zrobi się puszysty jajeczny krem do masy jajecznej wlać kawę czarną oraz cappuccino w proszku, wymieszać łyżką. Wystudzić aż będzie zimny inaczej krem się zważy.
  • 2. Do utartego masła dodawać krem jajeczno kawowy i miksować, w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Na końcu wlać spirytus i wymieszać. Gotowy krem nadaje się do przekładania ciast.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortybabeczkiciastamasamój pomysłkawakrem kawowycappuccinomasa kawowajajka na parzemasa jajecznakremyciasta przekładaneprzepis_miesiąca1000masa do tortówserniki warstwowe

Komentarze

Podobne przepisy

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

Dodane przez: Di bloguje

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone...

Uwielbiam krem budyniowy na bazie...

Krem

Dodane przez: Di bloguje

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

Krem jest przepyszny i idealnie...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...

k

Dodane przez: KuchniaPoli

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Mój pierwszy krem maślany, jestem...

Glazura Galaxy cake

Dodane przez: panna_migotka

Glazura na tort Mirror Galaxy Cake

Międzygalaktycznie pyszny tort.

lukier

Dodane przez: Kasia84

Lukier do piernika, makowca i nie tylko

Zawsze jak próbowałam robić lukier...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE