Tarta Z Jarmużem, Kurczakiem i Mozzarellą

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tarta wyszła bardzo smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tartę o śred. 25 cm:

    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    sól, papryka słodka i ostra
    Nadzienie:
    150 g świeżego jarmużu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
    125 ml śmietany 18 %
    1 duże jajko i białko z ciasta
    ser żółty starty ( około 3 łyżki )
    1/2 kulki mozzarelli
    papryka wędzona w proszku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jarmużem, kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
    2. Jarmuż myjemy i blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny a następnie osuszamy. Kurczaka kroimy w drobne kosteczki, obtaczamy w wędzonej papryce i przesmażamy.
    3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno oraz usmażony filet z kurczaka.
    4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut.
    5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop przez 30-35 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia wykładamy mozzarellę pokrojona w paseczki.
    Tartę podajemy lekko przestudzoną. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kurczak Mozzarella Sery Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować