Tarta wyszła bardzo smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :)
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tartę o śred. 25 cm:
150 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
sól, papryka słodka i ostra
Nadzienie:
150 g świeżego jarmużu
1 łyżka soku z cytryny
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
125 ml śmietany 18 %
1 duże jajko i białko z ciasta
ser żółty starty ( około 3 łyżki )
1/2 kulki mozzarelli
papryka wędzona w proszku
sól, pieprz do smaku
Tarta z jarmużem, kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
2. Jarmuż myjemy i blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny a następnie osuszamy. Kurczaka kroimy w drobne kosteczki, obtaczamy w wędzonej papryce i przesmażamy.
3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno oraz usmażony filet z kurczaka.
4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut.
5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop przez 30-35 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia wykładamy mozzarellę pokrojona w paseczki.
Tartę podajemy lekko przestudzoną. Smacznego !!!
Komentarze