Parowana Pierś Z Kurczaka W Papryce

4.5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowa i co ważne lekka dla żołądka pierś z kurczaka która nie jest pieczona, a uparowana. Polecam Wam taką wędlinę, nie tylko dla osób które mają wrażliwe żołądki, ale też dla osób na diecie czy dla dzieci, oczywiście doprawcie je wtedy pod swój smak.
Możecie też taką pierś podać do obiadu, super będzie smakować w towarzystwie ziemniaków i surówki.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża pierś (ja miałam pojedynczą)
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczka papryki wędzonej
    suszony czosnek do smaku
    sól, pieprz
    1 liść laurowy
    2-3 kulki ziela angielskiego
    1 plaster cebuli
    ewent. jeszcze jeden ząbek czosnku, przeciśnięty lub pokrojony na kawałki
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka Wędliny

Parowana pierś z kurczaka w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacieramy przyprawami i pozostawiamy szczelnie przykrytą w lodówce na co najmniej 12 godzin.
    2. Po tym czasie szykujemy garnek z sitkiem i zagotowaną wodą, wkładamy pierś, wraz z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, przykrywamy i parujemy przez około 40 minut bez odkrywania pokrywki !
    3. Po parowaniu gorącą pierś przekładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia a następnie chowamy do lodówki. Dodatkowo możemy ją owinąć w folię spożywczą.
    Tak przygotowaną pierś z kurczaka przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2 dni. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować