Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą.

4.52 (267 ocen)

  • 40 min

Danie ekspresowe, dla tych co mimo brak czasu, lubią dobrze i pysznie zjeść.Szybka i smaczna tarta z pysznym szpinakowym wnętrzem.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
    1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
    1/2 opakowania sera typu "Feta"
    2 średnie ząbki czosnku
    200 ml śmietanki 30%
    2 jajka
    oliwa
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.52 (267 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy lekko.
    Dokładamy masło, wrzucamy szpinak ( jeśli jest zamrożony: dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje.

    Solimy, pieprzymy.
    Ściągamy z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.
  • 2. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.
  • 3. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i wszystko razem mieszamy.
    W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem
  • 4. Na ciasto wykładamy równomiernie farsz szpinakowy.
    Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
  • 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni .

Porady

Tartę można podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować