Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę.
Składniki:
Ciasto na tartę:
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
300g pieczarek
150g sera cheddar
1 duży por
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
olej
Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka L
150ml śmietany
18% sól,
pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Tarta z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2.Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
3.Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie.
Komentarze