Tarta z pieczarkami i porem

4.28 (262 ocen)

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę.

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
    100g zimnego masła
    200g mąki pszennej
    1 jajko L
    1/2 łyżeczki soli

    Dodatki:
    300g pieczarek
    150g sera cheddar
    1 duży por
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
    olej

    Masa śmietanowo-jajeczna:
    2 jajka L
    150ml śmietany
    18% sól,
    pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.28 (262 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
  • 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
  • 3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować