Dla mnie ciasto idealne na święta, jest kajmak, blaty miodowe, masa budyniowa i orzechy włoskie które od zawsze kojarzą mi się ze świętami. Nie jest trudne do wykonania, bo pracę można rozłożyć sobie na dwa dni, a nawet i trzy ;)
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
ciasto:
350 g mąki
1/3 szkl cukru pudru
120 g miodu
90 g masła
2 jajka kl L
2 łyżki cukru Waniliowego
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa budyniowa:
600 ml mleka
2 budynie waniliowe po 40 g
6 łyżek cukru
120 g masła w temp. pokojowej
dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej
około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto toffi z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
1. Mąkę mieszamy z sodą.
2. Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie studzimy, wbijamy jajka i miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę z sodą, miksujemy/mieszamy do powstania ciasta.
Gotowe ciasto chowamy do woreczka i do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na wielkość blaszki.
Każdy blat pieczemy osobno w 180 stop przez około 20-25 minut, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Uwaga ! Blaty możemy upiec wcześniej i będą czekały na złożenie.
Masa budyniowa
4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, ale nie całkowicie pod folią aby nie było kożucha.
5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.
Złożenie ciasta
- 1 blat ciasta na dno blaszki
- masa budyniowa
- 2 blat ciasta
- na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami
Komentarze