Ciasto Toffi Z Budyniem

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla mnie ciasto idealne na święta, jest kajmak, blaty miodowe, masa budyniowa i orzechy włoskie które od zawsze kojarzą mi się ze świętami. Nie jest trudne do wykonania, bo pracę można rozłożyć sobie na dwa dni, a nawet i trzy ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    ciasto:
    350 g mąki
    1/3 szkl cukru pudru
    120 g miodu
    90 g masła
    2 jajka kl L
    2 łyżki cukru Waniliowego
    3/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe po 40 g
    6 łyżek cukru
    120 g masła w temp. pokojowej
    dodatkowo:
    1/2 puszki masy kajmakowej
    około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Ciasto toffi z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Mąkę mieszamy z sodą.
    2. Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie studzimy, wbijamy jajka i miksujemy.
    Następnie dodajemy mąkę z sodą, miksujemy/mieszamy do powstania ciasta.
    Gotowe ciasto chowamy do woreczka i do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na wielkość blaszki.
    Każdy blat pieczemy osobno w 180 stop przez około 20-25 minut, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
    Uwaga ! Blaty możemy upiec wcześniej i będą czekały na złożenie.

    Masa budyniowa

    4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, ale nie całkowicie pod folią aby nie było kożucha.
    5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.

    Złożenie ciasta

    - 1 blat ciasta na dno blaszki
    - masa budyniowa
    - 2 blat ciasta
    - na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami

    Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Toffi.

To może cię zainteresować