To propozycja na bardzo zdrowe danie obiadowe. Możemy je zabrać do pracy, bo świetnie się odgrzewa. Wszystko gotujemy w jednym garnku do miękkości kaszy. Jarmuż możemy zastąpić także szpinakiem.
Kaszotto z jarmużem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Kurczaka kroimy w małą kostkę. Obsmażamy go na rumiano na odrobinie oleju na osobnej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście jarmużu płuczemy i odstawiamy na kilku minut, aby obciekły z wody. Wówczas rwiemy je na mniejsze kawałki i usuwamy z nich twarde nerwy.
Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas dodajemy podsmażonego kurczaka i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.
Następnie dodajemy jarmuż i oregano. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.
Życzę smacznego
Komentarze