Kaszotto z jarmużem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

To propozycja na bardzo zdrowe danie obiadowe. Możemy je zabrać do pracy, bo świetnie się odgrzewa. Wszystko gotujemy w jednym garnku do miękkości kaszy. Jarmuż możemy zastąpić także szpinakiem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • ½ szklanki kaszy pęczak,
    • 100g jarmużu,
    • 250g piersi z kurczaka,
    • 1 cebula,
    • 2-2,5 szklanki bulionu drobiowego (lub wody),
    • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
    • 1 por,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z jarmużem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Kurczaka kroimy w małą kostkę. Obsmażamy go na rumiano na odrobinie oleju na osobnej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście jarmużu płuczemy i odstawiamy na kilku minut, aby obciekły z wody. Wówczas rwiemy je na mniejsze kawałki i usuwamy z nich twarde nerwy.
    Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas dodajemy podsmażonego kurczaka i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.
    Następnie dodajemy jarmuż i oregano. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kasza Kasza pęczak Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować