Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na imprezę, przyjęcie czy jako przegryzka do piwa, bardzo prosto się je przygotowuje, a smakują zupełnie inaczej niż typowa pizza ;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8-10 paluchów

    Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej tortowej
    15 g świeżych drożdży
    3/4 szkl wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki kminku (nie konieczne)
    1/2 łyżeczki lnu
    Dodatki:
    sezam na wierzch
    ser tarty
    Na sos:
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu
    sól, czosnek w proszku, papryka słodka/ostra, bazylia, oregano (wasze ulubione przyprawy)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizzerinki Przekąski

Zakręcone paluchy pizzowe - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku 1. 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykuje mąkę z solą, kminkiem i lnem, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto.
    Całość zagniatam przez około 5-7 min.
    Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
    2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy(zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta.
    3. Górną część prostokąta smarujemy do połowy sosem (składniki na sos mieszamy ze sobą)
  • Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku 2. 4. Następnie posypujemy tą część startym serem (może to być mozzarella, gouda, ementaler lub mieszanka)
  • Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku 3. 5. Następnie dół ciasta nakładamy na górę i tniemy w równe, nie za szerokie paski.
  • Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku 4. 6. Następnie każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można dodatkowo obsypać go mąką)
  • 5. 7. Tak zakręcone odstawiamy do krótkiego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
    Przed włożeniem do piekarnika wierzch paluchów smaruje mlekiem lub wodą z dodatkiem mielonego lnu który daje kleistość, a następnie posypuje sezamem.

    Piekę przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować