Zakręcone paluchy pizzowe - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, kminkiem i lnem, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto.
Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy(zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta.
3. Górną część prostokąta smarujemy do połowy sosem (składniki na sos mieszamy ze sobą)
2.4. Następnie posypujemy tą część startym serem (może to być mozzarella, gouda, ementaler lub mieszanka)
3.5. Następnie dół ciasta nakładamy na górę i tniemy w równe, nie za szerokie paski.
4.6. Następnie każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można dodatkowo obsypać go mąką)
5.7. Tak zakręcone odstawiamy do krótkiego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch paluchów smaruje mlekiem lub wodą z dodatkiem mielonego lnu który daje kleistość, a następnie posypuje sezamem.
Piekę przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego !
Komentarze