Tarta ganache z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna, mocno czekoladowa tarta z aromatycznymi orzechami, które dopełniają tartę swoim smakiem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód ciasta:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    100gzimnego masła 82%
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka

    Ganache czekoladowe:
    700ml śmietany 36%
    5 tabliczek gorzkiej czekolady
    100g masła 82%

    orzechy laskowe ok 100g
    pistacje 50 gram
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta ganache z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Pozostaw o schłodzenia na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj trochę tłuszczu, jeśli za bardzo lepiące dodaj trochę mąki.
    Ciasto wałkujemy podsypując mąką,aby nie przywierało do blatu i wałka. Przekładamy do ceramicznej formy. Jeśli masz blaszaną formę koniecznie trzeba natłuścić. Formę wylepiamy ciastem aż po rant i ścinamy nadmiar,aby brzeg tarty był równy.
    Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • ganache 2. Ganache:Śmietanę wlać do garnka, czekoladę połamać na kawałki cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodaj masło i wymieszaj mikserem. Przecedź przez sitko,aby nie było grudek. Wystudzić w lodówce, mieszając, co jakiś czas, aby nie stężało.
  • tarta 3. Odlej 3/4 szklanki masy do dekoracji i wstaw do lodówki. Resztę masy wylej na upieczony spód tarty. Tartę schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc).
  • tarta 4. Po schłodzeniu tarty, pozostałą masę ubij na sztywno, przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Dookoła tarty robimy ozdobne rozetki zakrywając rant tarty.
  • orzechy 5. Orzechy laskowe siekam nożem na kawałki.
  • orzechy 6. Na patelnie wykładam miód i orzechy laskowe, karmelizuję około 2 minuty. Wykładam na talerzyk i studzę. Po wystudzeniu kawałeczki orzeszków układam dookoła tarty przy rancie.
  • pistacje 7. Pistacje obieram z łupinki ,siekam nożem. Posynimi tarę.

Porady

Tarta ,a właściwie jej krem powinien mieć konsystencję miękkiego kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować