Tarta ganache z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Pozostaw o schłodzenia na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj trochę tłuszczu, jeśli za bardzo lepiące dodaj trochę mąki.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką,aby nie przywierało do blatu i wałka. Przekładamy do ceramicznej formy. Jeśli masz blaszaną formę koniecznie trzeba natłuścić. Formę wylepiamy ciastem aż po rant i ścinamy nadmiar,aby brzeg tarty był równy.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
2.Ganache:Śmietanę wlać do garnka, czekoladę połamać na kawałki cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodaj masło i wymieszaj mikserem. Przecedź przez sitko,aby nie było grudek. Wystudzić w lodówce, mieszając, co jakiś czas, aby nie stężało.
3.Odlej 3/4 szklanki masy do dekoracji i wstaw do lodówki. Resztę masy wylej na upieczony spód tarty. Tartę schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc).
4.Po schłodzeniu tarty, pozostałą masę ubij na sztywno, przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Dookoła tarty robimy ozdobne rozetki zakrywając rant tarty.
5.Orzechy laskowe siekam nożem na kawałki.
6.Na patelnie wykładam miód i orzechy laskowe, karmelizuję około 2 minuty. Wykładam na talerzyk i studzę. Po wystudzeniu kawałeczki orzeszków układam dookoła tarty przy rancie.
7.Pistacje obieram z łupinki ,siekam nożem. Posynimi tarę.
Porady
Tarta ,a właściwie jej krem powinien mieć konsystencję miękkiego kremu.
Komentarze