Krucha tarta z czekoladowym ganache, granatem i bezikami to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Idealne ciacho na świąteczny stół. Pięknie się prezentuje i z pewnością zachwyci swym smakiem miłośników czekoladowych wypieków.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
60 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Ganache:
200 g gorzkiej czekolady 64%
100 g mlecznej czekolady
300 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
1/2 granatu
5 małych bezików
Tarta z czekoladowym ganache i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykleić formę zostawiając ok. 0,5 cm rant ponad formę. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20-25 minut. Ciasto wystudzić.
Czekolady posiekać. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Gorącą kremówką zalać czekolady. Odczekać pół minuty i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania gęstego, szklistego kremu. Ganache wystudzić i wstawić do lodówki, aż nieco zgęstnieje. Gesty, ale płynny ganache wylać na upieczone ciasto, udekorować pestkami granatu i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce.
Komentarze