Tarta z orzechami , karmelem i czekoladowym ganache

  • wyświetlono: 754 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tarta słodka i chrupiąca, nadająca się na ten chłodny zimowy czas...

  • 75min

Składniki

Składniki na kruchy spód:

160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 jajko


Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi:

30 dag orzechów laskowych
18 dag cukru
1 łyżka miodu (najlepiej wielokwiatowego)
50 ml wody
5 dag masła
45 ml śmietany kremówki 30%


Składniki na czekoladowe ganache:

3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
17 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z orzechami , karmelem i czekoladowym ganache

  • 1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut.


    Przygotowanie karmelu :

    Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce.

    W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty.

    Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Przygotowanie Czekoladowego Ganache:
    Do małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.

    Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.

    Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa

Dodane przez: ankad21

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

Pyszny mus z gorzkiej czekolady...

Truskawkowa tarta z karmelem

Dodane przez: ewiczka2304

Truskawkowa tarta z karmelem

Truskawki, kruche ciasto, karmel...

Tarta Jabłkowa z Czekoladową Bezą i Orzechami Laskowymi

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta Jabłkowa z Czekoladową Bezą i Orzechami...

Bardzo lubimy połączenie jabłek...

Tarta z bananami i solonym karmelem

Dodane przez: martynaprzewlocka

Pyszna tarta z bananami i solonym karmelem

Pyszna tarta z bananami otulonymi...

image-1sy8pk1

Dodane przez: lagatal

Tarta kajmakowa z orzechami

Co prawda kajmak bardziej kojarzy...

Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym

Dodane przez: Armi As

Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem...

Co tu dużo pisać, po prostu coś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE