Przepisy na kremówkę

Kremówka

Kto choć raz w życiu nie jadł kremówki do kawy czy herbaty? Ciasto kremówka cieszy się ogromną sławą za sprawą niesamowitego smaku, a także prostoty wykonania, ponieważ kremówka z gotowego ciasta francuskiego również smakuje wyjątkowo, choć ta z własnoręcznie wyrobionym ciastem jest na pewno ciekawszą alternatywą. Dowiedz się, jak przygotować to wyjątkowe ciasto, a także co jest najważniejsze, aby zachwycało ono swoim smakiem.

Liczba przepisów: 564

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Toffinek budyniowy z truskawkami

Co to jest ciasto kremówka?

Kremówka, bądź jak inni mówią napoleonka to ciasto, które złożone jest z dwóch płatów ciasta francuskiego, a przełożone jest kremem śmietankowymi, bezowym bądź budyniowym. Ciasto to posypywane jest cukrem pudrem, bądź pokrywane warstwą lukru, w zależności od konkretnego przepisu oraz upodobań osoby pieczącej.

Spór o prawidłową nazwę tego wypieku toczony jest od wielu lat i dalej nie został rozwiązany. Niektóre źródła mówią o tym, że określenie „napoleonka” pochodzi od nazwy cukierni prowadzonej w Warszawie przed wojną. W wielu miejscowościach istnieje podział nazewnictwa na kremówki i napoleonki, w zależności od zastosowanego kremu. Ciasto kremówka papieska z kolei, jest najczęściej spotykane w rejonach małopolski z powodu wzrostu popularności tego wypieku przez upodobanie do niego Papieża Jana Pawła II.

Najlepsze przepisy na ciasto kremówka

Kremówka z ciasta francuskiego znana jest od pokoleń, jednak najważniejszy w tworzeniu tego wypieku jest krem, bez którego kremówka nie byłaby sobą. Istnieje wiele różnych odmian przepisu na to ciasto, każdy z nich różni się od siebie zastosowanymi w kremie składnikami oraz jego smakiem. Najczęściej spotykane jest to, gdzie wypełnienie ciasta stanowi bita śmietana, istnieją również inne alternatywy. Samo przygotowanie wypieku nie jest trudne, jednak cały proces jest czasochłonny, szczególnie w sytuacji, gdy ciasto kruche chcemy przygotowywać sami. Niezwykle ważne jest, aby ciasto kremówka posiadało warstwy tak, aby krem w nie nie wsiąkł. Ważne jest także, aby było ono chrupiące, jednak nie za bardzo twarde tak, aby można je ze smakiem i przyjemnością jeść.

Ciasto to posiada bogatą historię, dlatego też istnieje wiele jego wersji. Jeśli nie interesuje Cię wersja na ciasto kremówka bez pieczenia ważne, aby w chrupiącej części ciasta na spodzie i u góry znalazły się takie składniki, jak:

  • masło
  • mąka
  • jajka
  • ciepła woda
  • ocet

Aby przygotować Ciasto do kremówki, na początku warto połączyć mąkę z masłem tak, aby powstała kula maślana. Następnie drugą część ciasta zagniata się na ciasto pierogowe i łączy się ze sobą te dwie warstwy, składając je w kopertę. Aby połączyły się one w idealne kruche ciasto, warto włożyć je na kwadrans do zamrażalnika, a następnie rozwałkować. Czynność tę należy powtórzyć 4 razy, aż do uzyskania najlepszej konsystencji. Dzięki temu kremówki papieskie będą kruche z jednej strony, a z drugiej rozpływające się w ustach.

Co zrobić, żeby ciasto kremówka było fit?

Jeśli chcemy, aby przygotowana kremówka nie była bombą kaloryczną, warto postawić na wersję przepisu z budyniem zamiast śmietany. Kremówki przygotowane z tym kremem dalej zachwycają smakiem, są jednak bardziej lekkostrawne i bardziej fit, niż gdy wyłożymy ciasto francuskie grubą warstwą bitej śmietany. Dobrym pomysłem może być także zastosowanie słodzików zamiast cukru, co również pozwoli ograniczyć kaloryczność wypieku, przy czym dalej będzie on słodki i pyszny.

Co można dodać do ciasta kremówka?

Przepis na ciasto kremówka jest dość często modyfikowany. Można do niego użyć gotowego ciasta francuskiego lub przygotować własne, krem może tworzyć masa budyniowa, śmietanowa lub bezowa, w zależności od gustu i upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepis ten urozmaicić o ulubione owoce sezonowe lub polewę czekoladową. To od nas zależy, jaka wersja ciasta najlepiej wpasuje się w nasze indywidualne gusta. Kremówka to prosty do przygotowania deser, dlatego nadaje się idealnie również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.

To może cię zainteresować