Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache

  • wyświetlono: 3378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 1

Co tu dużo pisać...po prostu pycha! Wszystkie ulubione smaki w jednym. Jest krówka, są orzechy, jest gęsty ganache o smaku mlecznej czekolady i cieniutka, ale bardzo krucha warstwa ciasta.

Iwona75
  • 120min

Składniki

Na ciasto:
100 g mąki jasnej orkiszowej
50 g mąki krupczatki
1 żółtko
100 g masła
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Na masę krówkową:
100 g cukru trzcinowego
100 g cukru białego
3 łyżki zimnej wody
60 g masła
50 ml słodkiej śmietanki
200 g orzechów laskowych

Na ganache:
100 g czekolady ciemnej
100 g czekolady białej
150 ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz wody) umieść w misce i wyrabiaj, najłatwiej rękoma, powinno się uzyskać jakby kruszonkę. Dopiero teraz dolej wody, nie za dużo, tyle tylko by składniki połączyły się. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • 2. Orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni, a potem zetrzyj z nich skórkę, pocierając je między dłońmi, w bawełnianym ręczniku. Przygotuj formę na tartę, wysmaruj cienko masłem i posyp mąką. Ciasto wyciśnij równomiernie w formę. Ponakłuwaj gęsto widelcem.Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Tartę piecz 15-20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Do garnka o grubym i szerokim dnie, wlej wodę i od razy wsyp równomiernie oba cukry, wstaw na palnik i podgrzewaj na wolnym ogniu, ani razu nie ruszając garnkiem! Potem zwiększ ogień i gotuj ok. 15 minut. Powstanie gęsty, brązowy karmel. Zestaw z ognia, dodaj masło i śmietankę, wymieszaj. Pogotuj całość ok. 10 minut. Żeby sprawdzić czy masa krówkowa jest gotowa, wylej na talerzyk trochę masy i preciągnij łyżką przez środek, jeśli masa nie zlewa się - jest gotowa, jeśli jeszcze się rozlewa pogotuj ją chwilę dłużej. Uprażone i obrane orzechy wymieszaj z masą krówkową. Wyłóż na upieczoną i ostudzoną tartę. Wstaw do lodówki.
  • 4. Śmietankę (na ganache) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Czekolady połam do miski. Zalej gorącą śmietaną i zostaw na 15 minut. Czekolada powinna być całkowicie przykryta śmietaną. Potem porządnie wymieszaj, czekolada będzie już płynna i powstanie gęsty krem. Taki krem - ganache wylej na masę krówkową i schładzaj w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Porady

Do pieczenia użyłam silkonową formę do tart o średnicy 28 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatakrucha tartatarta orzechowatarta z czekoladątarta z masą krówkowąsłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

tarta1

Dodane przez: milchen

PYSZNA TARTA Z MASĄ KRÓWKOWĄ I BANANAMI

Z każdym kolejnym kawałkiem trudno...

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Majówka dobiega końca, więc postanowiłam...

Krucha tarta z masą krówkową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krucha tarta z masą krówkową

Słodka, szybka propozycja na święta...

tarta z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami

Dodane przez: duszek

TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I...

Połączenie gruszki, gorgonzoli,...

image-1sy8pk1

Dodane przez: lagatal

Tarta kajmakowa z orzechami

Co prawda kajmak bardziej kojarzy...

Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym

Dodane przez: Armi As

Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem...

Co tu dużo pisać, po prostu coś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE