Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache

5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Co tu dużo pisać...po prostu pycha! Wszystkie ulubione smaki w jednym. Jest krówka, są orzechy, jest gęsty ganache o smaku mlecznej czekolady i cieniutka, ale bardzo krucha warstwa ciasta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    100 g mąki jasnej orkiszowej
    50 g mąki krupczatki
    1 żółtko
    100 g masła
    1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

    Na masę krówkową:
    100 g cukru trzcinowego
    100 g cukru białego
    3 łyżki zimnej wody
    60 g masła
    50 ml słodkiej śmietanki
    200 g orzechów laskowych

    Na ganache:
    100 g czekolady ciemnej
    100 g czekolady białej
    150 ml słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz wody) umieść w misce i wyrabiaj, najłatwiej rękoma, powinno się uzyskać jakby kruszonkę. Dopiero teraz dolej wody, nie za dużo, tyle tylko by składniki połączyły się. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • 2. Orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni, a potem zetrzyj z nich skórkę, pocierając je między dłońmi, w bawełnianym ręczniku. Przygotuj formę na tartę, wysmaruj cienko masłem i posyp mąką. Ciasto wyciśnij równomiernie w formę. Ponakłuwaj gęsto widelcem.Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Tartę piecz 15-20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Do garnka o grubym i szerokim dnie, wlej wodę i od razy wsyp równomiernie oba cukry, wstaw na palnik i podgrzewaj na wolnym ogniu, ani razu nie ruszając garnkiem! Potem zwiększ ogień i gotuj ok. 15 minut. Powstanie gęsty, brązowy karmel. Zestaw z ognia, dodaj masło i śmietankę, wymieszaj. Pogotuj całość ok. 10 minut. Żeby sprawdzić czy masa krówkowa jest gotowa, wylej na talerzyk trochę masy i preciągnij łyżką przez środek, jeśli masa nie zlewa się - jest gotowa, jeśli jeszcze się rozlewa pogotuj ją chwilę dłużej. Uprażone i obrane orzechy wymieszaj z masą krówkową. Wyłóż na upieczoną i ostudzoną tartę. Wstaw do lodówki.
  • 4. Śmietankę (na ganache) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Czekolady połam do miski. Zalej gorącą śmietaną i zostaw na 15 minut. Czekolada powinna być całkowicie przykryta śmietaną. Potem porządnie wymieszaj, czekolada będzie już płynna i powstanie gęsty krem. Taki krem - ganache wylej na masę krówkową i schładzaj w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Porady

Do pieczenia użyłam silkonową formę do tart o średnicy 28 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować