Bardzo smaczna, wyrazista w smaku tarta agrestowa w połączeniu z musem z białej czekolady potrafi zaskoczyć. W sezonie polecam wykorzystać świeży agrest,a zimą dżem agrestowy.
Tarta agrestowa z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę i pokruszoną czekoladę włóż do garnka. Podgrzej mieszając do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy kilka godzin. Najlepiej przygotować masę wieczorem.
2.Agrest obieramy , myjemy i przekładamy do garnka. Zasypuję cukrem ,smażę około godziny aż płyn trochę odparuje. (Zimą można użyć dżem)
3.Do gorącego musu z agrestu wsyp żelatynę ,mieszaj ,ale już nie gotuj.
4.Suchary drobno rozgniatamy w dłoniach (wyglądem ma przypominać bułkę tartą) można użyć blendera. Ja osobiście lubię troszkę grubsze kawałki niż bułka tarta więc kruszę je w dłoniach.
Odmierz sobie 400gram czekolady, jeśli chcesz możesz dodać więcej (Ja dodaję 400g ponieważ wolę robić tak jak jest w przepisie). Następnie czekoladę podgrzej,aby była bardziej płynna dodaj ją i płynne masło do sucharów dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę do formy wyklej .
Do sucharów potrzebujemy typowo oryginalny krem czekoladowy nutella. Inna czekolada nie oddaje tego smaku.
5.Lekko przestudzony mus agrestowy przelej do formy z wyłożonym spodem czekoladowym i schładzam,aż stężeje.
Schłodzona śmietanę z czekolada ubij na średnich obrotach na sztywną masę. Wsyp do śmietany kilka pokruszonych ciastek oreo ,a 2-3 sztuki połam na większe kawałki ułóż razem z borówkami na wierzchu śmietany.
Komentarze