Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pachnące cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g krewetek tygrysich (waga po obraniu)
    1/2 świeżego ananasa
    1 czerwona papryka

    Marynata do krewetek:
    1 papryczka chilli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    2 łyżki rumu
    sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
    sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Grill

Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata do krewetek:
    Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5x2cm .
  • 4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2x2cm.
  • 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
    ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka.
  • Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem 6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Krewetki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować