Pachnące cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.
Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2.Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
3.Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5x2cm .
4.Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2x2cm.
5.Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka.
6.Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.
Komentarze