Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką

4.41 (185 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 300g boczku wieprzowego
    300g szynki wieprzowej
    3 cebule
    1-2 papryki czerwone
    Marynata:
    3-4 łyżki oleju
    1 łyżka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2-3 łyżki oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.41 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę.
    Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
  • 2. Boczek z szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę.
    Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny.
  • 3. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.
    Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą.
  • 4. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę.
    Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • 5. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
    (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)
    Tak przygotowane szaszłyki można również grillować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować