Szaszłyki z piersią kurczaka

4.5 (199 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Hit grillowych dań. Szaszłyki to także świetny pomysł na posiłek dla osób będących na diecie. Te, z piersią kurczaka smakują świetnie serwowane z koperkowo-czosnkowym sosem na bazie jogurtu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
    2 czerwone papryki (można użyć także papryki żółtej i zielonej)
    2 małe, młode cukinie
    1 czerwona cebula
    1 biała cebula
    Marynata:
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    świeżo zmielony pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przekąski Grill

Szaszłyki z piersią kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w większą kostkę. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ok. 2 cm plastry. Cebule pokroić na ćwiartki. Mięso umyć i osuszyć. pokroić w większą kostkę. Wszystkie warzywa oraz mięso zalać przygotowaną marynatą z oleju i przypraw. Wymieszać rękami i odstawić na ok. 30 minut do przegryzienia. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Na każdy patyczek nadziewać naprzemiennie warzywa i mięso. Grillować na grillu tradycyjnym, patelni grillowej lub grillu elektrycznym z każdej strony do zarumienienia. Podawać z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować