Kofty z sosem miętowym

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Kofta to bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego. Doprawione orientalnymi przyprawami, podawane z ulubionymi dipami są idealną propozycją na majowe grillowanie. Najlepszym mięsem do szaszłyków będzie jagnięcina lub baranina, ale możemy użyć także wołowiny.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
    1/2 łyżeczki kolendry
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól, pieprz

    dodatkowo:
    patyczki do szaszłyków
    odrobina oliwy lub oleju (jeśli smażymy na patelni grillowej)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kofty z sosem miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Jeśli będziemy grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Jeśli na patelni grillowej, ten punkt omijamy.
  • 3. Z mięsa robimy kulki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Ponieważ grillowałam kofty na patelni, użyłam krótkich patyczków (długie się nie mieściły) i nakładałam na nie odpowiednio małe porcje mięsa.
  • 4. Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju.

Porady

Kofty możemy grillować na tradycyjnym grillu, na łonie natury, jak również w domu, na patelni grillowej. Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pasta z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym. Sos miętowy: jogurt naturalny (najlepiej gęsty, typu greckiego) garść posiekanej mięty sok z połowy cytryny sól, pieprz W małej misce wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować