Świąteczna masa makowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Święta coraz bliżej, więc i czas na wielkie przygotowania do makowców! ;) Przedstawiam masę makową, pełną bakalii i smaku Bożego Narodzenia. ;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mak: 750 gramów
    - Orzechy włoskie całe - połówki: 200 gramów
    - orzechy laskowe bez łupinek: 200 gramów
    - płatki migdalów: 200 gramów
    - morele suszone: 50 gramów
    - ŚLIWKI SUSZONE KALIFORNIJSKI BEZ PESTEK: 50 gramów
    - żurawina suszona: 50 gramów
    - rodzynki królewskie: 100 gramów
    - rum lub likier amaretto: 150 mililitrów
    - miód gryczany: 400 mililitrów
    - skórka kandyzowana: 50 gramów
    - mleko krowie: 300 mililitrów
    - woda przegotowana gorąca: 2 szklanki
    - ananasy kandyzowane: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy dwiema szklankami wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

    Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy na całą noc.

    Następnego dnia orzechy odcedzamy, mieszamy z makiem i trzy razy mielimy na najmniejszych oczkach.

    Dodajemy miód, namoczone w rumie (razem z alkoholem) rodzynki, skórkę pomarańczową oraz żurawinę.
  • 2. Morele, śliwki oraz kandyzowane ananasy kroimy w drobną kostkę.

    Całość bardzo dokładnie mieszamy, wsadzamy do czystych słoiczków i przechowujemy w zimnym miejscu.

    Taka masa będzie doskonała do kutii, pierogów, makaronu i oczywiście makowca. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować