Świąteczna strucla makowa

5 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Święta pachną piernikami , sernikami i najróżniejszymi makowcami. Strucle makowe uwielbiam i goszczą u mnie na świątecznym stole każdego roku.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    składniki na 2 duże strucle.
    0,5 kg mąki
    50g. drożdży
    1 jajko i 5 żółtek
    ok 250ml śmietany 18 %
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    2 łyżki alkoholu typu :wódka,spirytusu lub rum.
    150g. roztopionego i ostudzonego masła

    Masa Makowa:
    0,5 kg maku
    5 białek
    0,5 litra mleka
    3 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru pudru
    100g. masła
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Bakalie najlepiej namoczone w alkoholu:
    rodzynek , suszone śliwki, orzechy, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa itp.
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Świąteczna strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać cukrem i lekko ciepłą śmietaną. Pozostawić do wyrośnięcia drożdży. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy, alkohol i roztopione letnie masło.
    Ciasto zagniatamy do jednolitej masy , przykrywam i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • masa makowa 2. Masa makowa:
    Mak zalać gorącym mlekiem i moczyć przez kilka godzin. Przecedzić go przez sito i zmielić przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem 3 razy. Bakalie odsączamy z alkoholu, siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do maku. Do maku dodaj miód,
    Żółtka oddzielić od białek ,ubić z cukrem na puch. Następnie dodaj miód, masło, proszek do pieczenia i miksuj na gładką masę i wymieszaj z masą makową. Na koniec ubij białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszaj z masą makową.
  • ciasto 3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części i rozwałkować na papierze do pieczenia i od razu zwijać na blaszce.
  • rolada 4. Na ciasto nałożyć masę makową. Ranty ciasta zawijam do środka i za pomocą papieru delikatnie zwijać w rulon. Zostaw między ciastem ,a papierem luz.
  • rolady 5. Odstawić w papierze do wyrośnięcia na 20 minut.Po wyrośnięciu piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 st. C, przez 40 minut.
  • strucla 6. Po wystudzeniu zdejmujemy papier. Dzięki niemu strucla tak nie pęka i ma ładny kształt.
  • lukier 7. Strucle udekoruj dowolnie ja użyłam lukru i świątecznych akcentów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować