Świąteczna strucla makowa

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 2

Święta pachną piernikami , sernikami i najróżniejszymi makowcami. Strucle makowe uwielbiam i goszczą u mnie na świątecznym stole każdego roku.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 2 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe:
składniki na 2 duże strucle.
0,5 kg mąki
50g. drożdży
1 jajko i 5 żółtek
ok 250ml śmietany 18 %
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 łyżki alkoholu typu :wódka,spirytusu lub rum.
150g. roztopionego i ostudzonego masła

Masa Makowa:
0,5 kg maku
5 białek
0,5 litra mleka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru pudru
100g. masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Bakalie najlepiej namoczone w alkoholu:
rodzynek , suszone śliwki, orzechy, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa itp.
olejek migdałowy

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczna strucla makowa

  • ciasto1. 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać cukrem i lekko ciepłą śmietaną. Pozostawić do wyrośnięcia drożdży. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy, alkohol i roztopione letnie masło.
    Ciasto zagniatamy do jednolitej masy , przykrywam i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • masa makowa2. Masa makowa:
    Mak zalać gorącym mlekiem i moczyć przez kilka godzin. Przecedzić go przez sito i zmielić przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem 3 razy. Bakalie odsączamy z alkoholu, siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do maku. Do maku dodaj miód,
    Żółtka oddzielić od białek ,ubić z cukrem na puch. Następnie dodaj miód, masło, proszek do pieczenia i miksuj na gładką masę i wymieszaj z masą makową. Na koniec ubij białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszaj z masą makową.
  • ciasto3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części i rozwałkować na papierze do pieczenia i od razu zwijać na blaszce.
  • rolada4. Na ciasto nałożyć masę makową. Ranty ciasta zawijam do środka i za pomocą papieru delikatnie zwijać w rulon. Zostaw między ciastem ,a papierem luz.
  • rolady5. Odstawić w papierze do wyrośnięcia na 20 minut.Po wyrośnięciu piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 st. C, przez 40 minut.
  • strucla6. Po wystudzeniu zdejmujemy papier. Dzięki niemu strucla tak nie pęka i ma ładny kształt.
  • lukier7. Strucle udekoruj dowolnie ja użyłam lukru i świątecznych akcentów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

makWigiliamakowiecciasto drożdżoweciasto makoweświętamasa makowaboże narodzeniestruclastrucla makowarolada makowaprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla kajmakowa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowa strucla z kajmakiem

Taka strucla drożdżowa jest bardzo...

strucla drożdżowa z powidłami

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowa strucla z powidłami

:-) Gorąco polecam (-:

Strucla drożdżowa z orzechami

Dodane przez: Magster

STRUCLA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

Nie wyobrażam sobie Świat bez ciasta...

Makowa delicja

Dodane przez: PatiGotuje

Makowa delicja

Makowi biszkopt z konfiturą truskawkową...

Makowa Panienka

Dodane przez: luna341

Makowa Panienka

Makowa Panienka swoją nazwę zawdzięcza...

strucla z marmoladą

Dodane przez: Marica738

Strucla drożdżowa z marmoladą

Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe...