Domowa masa makowa

  • wyświetlono: 1299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna i domowa, z dużą ilością bakalii, pachnąca miodem i rumem.

k_marysia

Składniki

250g niebieskiego maku
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szkl. mieszanki orzechów
3 łyżki masła
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru
5 łyżek rumu
2 białka

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa masa makowa

  • 1. Mak zalać wrzątkiem, gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Mak musi dać się rozetrzeć w palcach. Jeśli wchłonie wodę, a nadal będzie twardy, dolać wody i nadal gotować. Miękki mak zemleć w maszynce z drobnym sitkiem lub użyć do tego celu blendera.
  • 2. Orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa. Rodzynki zalać 3 łyżkami rumu i odrobiną wrzątku, odstawić na chwilę, by zmiękły i nabrały aromatu.
  • 3. Na patelni rozpuścić masło, miód i cukier. Wrzucić zmielony mak i dokładnie wymieszać. Do masy makowej dodać orzechy, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki i 2 łyżki rumu. Smażyć razem 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do chłodnej masy, dokładnie wymieszać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimakWigiliamakowiecmasa makowaboże narodzeniestrucla z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Niesamowicie puszyste ... delikatne...

Sernik z masą makową

Dodane przez: MonaLiza

Sernik z masą makową

Połączenie kremowego, śmietankowego...

Babeczki z masą makową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babeczki z masą makową

babeczki na ciescie kruchym z masa...

Pierniczki z masą makową

Dodane przez: edytaha

Pierniczki z masą makową

Pierniczki w sam raz dla spóźnialskich,...

Wigilijna masa makowa

Dodane przez: Kloruś

Wigilijna masa makowa

Domowa masa makowa ma ogromna przewagę...

Brzoskwiniowiec z masą makową

Dodane przez: rzelkazag

Brzoskwiniowiec z masą makową

Ponieważ dawno nie piekłam żadnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE