Masa makowa

  • wyświetlono: 713 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W okresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne.

alaaa
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

250 g maku zmielonego*
250-300 ml mleka
130 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki miodu
30 g masła
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów w płatkach
2 białka

Sposób przygotowania przepisu:

Masa makowa

  • 1. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Porady

* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku, w piekarni lub cukierni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makbakaliemasa makowaBoże Narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

lukier

Dodane przez: Kasia84

Lukier do piernika, makowca i nie tylko

Zawsze jak próbowałam robić lukier...

Krem jako deser w pucharku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krem Kinder Czekolada z mascarpone

Idealny nie tylko do ciast, ale...

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Dodane przez: Di bloguje

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Krem naprawdę smakuje przepysznie...

Chrupiąca kokosowa kruszonka

Dodane przez: BABECZKA 35

Chrupiąca kokosowa kruszonka

Ta kruszonka jest obłędna w smaku,...

krem krówkowy

Dodane przez: Anitka0804

Domowy krem krówkowy

Uwielbiam domowy krem krówkowy...

Przyprawa do piernika

Dodane przez: rzelkazag

Domowa przyprawa do piernika

Jest niezwykle aromatyczna, nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE