Kiszona sałata lodowa

3.64 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moje ostatnie kiszonkowe odkrycie! ;)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 zbite sałaty lodowe
    6 ząbków czosnku
    1 biała cebula
    pęczek pietruszki
    kawałek chrzanu
    pęczek koperku
    4 łyżki soli
    4 litry wody
    1 łyżka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

3.64 (11 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona sałata lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik dokładnie myjemy, zakrętkę wyparzamy. Do słoika wsypujemy pieprz, dodajemy koperek, obrany chrzan, natkę pietruszki, posiekaną cebulę i ząbki czosnku.

    Z sałaty usuwamy lekko brązowe liście i odcinamy końcówkę. Kroimy na 6 części zachowując głąb. Wkładamy do słoika (nie ubijając) i zalewamy lekko ciepłą solanką. Zakręcamy, potrząsamy słoikiem i odstawiamy na okno/w ciepłe miejsce. Raz dziennie warto odkręcić, lekko dopchnąć i wypuścić gazy. Po trzech dniach - spróbuj na kanapce lub w sałatce! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata lodowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować