Masa makowa z mielonego maku

4.45 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Kiedy jeszcze byłam małą dziewczynką, pamiętam jak przed świętami Mama przygotowywała w domu masę makową do zawijanego makowca. Mak mielił najczęściej Tata, później też ja. Nie lubiłam tego robić, dlatego teraz ogromnie się cieszę, że jest możliwość kupienia maku mielonego. Przygotować na jego podstawie pyszną masę makową jest o wiele lżej i oczywiście szybciej,

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki wystarczające np. do wypieku jednego zwijanego makowca:

    200g mielonego maku
    250ml mleka
    120g płynnego miodu
    100g posiekanych, prażonych orzechów włoskich
    50g rodzynek
    50g prażonych płatków migdałów
    100g odsączonej z syropu skórki pomarańczowej
    70g masła

    Dodatkowo:
    Ok 60ml rumu
    Kilka kropel olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Masa makowa z mielonego maku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wieczór poprzedzający przygotowanie masy makowej, zalewamy rodzynki rumem i pozostawiamy pod przykryciem. Jeśli mamy mało czasu- zróbmy to przynajmniej 2 godziny wcześniej! Niech się napiją ;)
    Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy mak. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia, a zimny dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu np. przez gazę lub pieluchę tetrową.
    Do maku dodajemy pozostałe składniki: podprażone bakalie, skórkę pomarańczową, miód oraz rodzynki z rumem. Mieszamy, łącząc jednocześnie z roztopionym i przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego, lub jeśli wolimy- rumowego. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do wypieku ciast, drożdżówek czy świątecznych potraw (np. pierogów). Możemy ją także przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu lub zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować