Masa makowa

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowa masa makowa to niezawodny dodatek do ciast, ciasteczek czy klusek. Przygotowana samodzielnie smakuje najlepiej, jest bogata w smaku i składzie, nie zawiera nadmiaru aromatów oraz niepotrzebnych wypełniaczy. Masa jest pyszna, szybka oraz bardzo prosta w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g mielonego maku niebieskiego
    - 80 g orzechów włoskich
    - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - 60 g rodzynek
    - 60 g miękkich moreli suszonych
    - 50 g suszonej żurawiny
    - 100 g miodu
    - 100 g cukru
    - 30 g masła
    - kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę.

    * Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15 - 20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
  • 2. Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły.

    * Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.
  • 3. Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto.

    * Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie.

Porady

WYPIEKI Z MASĄ MAKOWĄ: Masa makowa jest idealna do wypieków np. świątecznego makowca. Pamiętajmy jednak, że przed wypiekiem należy do niej dodać ubite białka jajek. Piana białkowa zapobiega rozpadaniu i kruszeniu się masy. KLUSKI Z MAKIEM: Masa makowa to także świetny dodatek do wigilijnych klusek. Lekko podgrzaną masę makową wystarczy dodać do ugotowanych klusek i wymieszać. PRZECHOWYWANIE: Gotową masę przechowujemy w lodówce do 7 dni. Możemy ją także zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować