Masa makowa

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowa masa makowa to niezawodny dodatek do ciast, ciasteczek czy klusek. Przygotowana samodzielnie smakuje najlepiej, jest bogata w smaku i składzie, nie zawiera nadmiaru aromatów oraz niepotrzebnych wypełniaczy. Masa jest pyszna, szybka oraz bardzo prosta w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g mielonego maku niebieskiego
    - 80 g orzechów włoskich
    - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - 60 g rodzynek
    - 60 g miękkich moreli suszonych
    - 50 g suszonej żurawiny
    - 100 g miodu
    - 100 g cukru
    - 30 g masła
    - kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę.

    * Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15 - 20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
  • 2. Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły.

    * Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.
  • 3. Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto.

    * Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie.

Porady

WYPIEKI Z MASĄ MAKOWĄ: Masa makowa jest idealna do wypieków np. świątecznego makowca. Pamiętajmy jednak, że przed wypiekiem należy do niej dodać ubite białka jajek. Piana białkowa zapobiega rozpadaniu i kruszeniu się masy. KLUSKI Z MAKIEM: Masa makowa to także świetny dodatek do wigilijnych klusek. Lekko podgrzaną masę makową wystarczy dodać do ugotowanych klusek i wymieszać. PRZECHOWYWANIE: Gotową masę przechowujemy w lodówce do 7 dni. Możemy ją także zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować