Strucla marcepanowa a la Stollen

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pyszna, pachnąca, idealna na świętą.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    100 g masła
    40 g świeżych drożdży
    1 małe lub średnie jajko
    Pół szklanki miodu
    2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g żurawiny
    50 g rodzynek
    50 g suszonych moreli
    50 g suszonej wiśni lub śliwek
    50 g orzechów włoskich posiekanych
    1 łyżeczka cynamonu
    3 duże batony marcepanowe w czekoladzie
    Szklanka rumu
    Cukier puder
    Pół kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla

Strucla marcepanowa a la stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla marcepanowa 1. Suszone owoce zalewamy rumem i odstawiamy najlepiej do następnego dnia.Mleko podgrzewamy wraz z miodem. Gdy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Co jakiś czas mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż mleko będzie letnie.Do kubka rozkruszamy drożdże. Zalewamy dwoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na kilka minut.
    Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je i zagniatamy wraz z suszonymi owocami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Na środku układamy batony, wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Wkładamy do podłużnej foremki. Odstawiamy aż podrośnie następnie pieczemy w 170 stopniach około pół godziny. Gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe smarujemy roztopionym masłem i posypujemy grubą warstwą cukru pudru.

Porady

Ciasto smakuje zarówno wystudzone jak i lekko cieple. Można je przechowywać do 3 tygodni w chłodnym miejscu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować