500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g masła
40 g świeżych drożdży
1 małe lub średnie jajko
Pół szklanki miodu
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g żurawiny
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
50 g suszonej wiśni lub śliwek
50 g orzechów włoskich posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
3 duże batony marcepanowe w czekoladzie
Szklanka rumu
Cukier puder
Pół kostki masła
Strucla marcepanowa a la stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce zalewamy rumem i odstawiamy najlepiej do następnego dnia.Mleko podgrzewamy wraz z miodem. Gdy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Co jakiś czas mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż mleko będzie letnie.Do kubka rozkruszamy drożdże. Zalewamy dwoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na kilka minut.
Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je i zagniatamy wraz z suszonymi owocami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Na środku układamy batony, wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Wkładamy do podłużnej foremki. Odstawiamy aż podrośnie następnie pieczemy w 170 stopniach około pół godziny. Gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe smarujemy roztopionym masłem i posypujemy grubą warstwą cukru pudru.
Porady
Ciasto smakuje zarówno wystudzone jak i lekko cieple. Można je przechowywać do 3 tygodni w chłodnym miejscu
Komentarze