Kurczak ,,a la,,kebab

4.97 (176 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakuje doskonale można go wykorzystać do sałatek,kanapek oraz tortilli.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fileta z drobiu(kurczak,indyk)
    3 łyżki oleju roślinnego
    2 łyżeczki oregano
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżeczki suszonego czosnku
    2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
    1 łyżeczka kuminu
    3/4 łyżeczki soli
    1 duża cebula
    3 patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.97 (176 ocen)

Zobacz również:

Kebab Przystawki Dodatki

Kurczak ,,a la,,kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pociąć na plastry.
    Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem.
    Do naczynia wsypać wszystkie przyprawy,wymieszać,wlać olej i ponownie wymieszać.
    Do powstałej marynaty włożyć plastry mięsa i dokładnie je natrzeć.
    Ułożyć jeden na drugim i wstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
    Obraną cebulę przekroić na połowę w poprzek.
    Jedną dolną połowę ułożyć na talerzu i wbić do niej pionowo i w odstępach patyczki.
    Tak,aby ostry czubek patyczka był na górze.
  • 2. Na patyczki nadziewać mięsne kawałki ,dobrze dociskając,tak aby lekko wystawały poza obręb cebuli.
    Na wierzch nabić drugą połowę cebuli i przykryć kawałkiem foli aluminiowej.
    Gotową piramidkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzewać go razem z mięsem w środku do 170 stopni C i po nagrzaniu piec około 60 minut.
    Po upieczeniu kroić ostrym nożem,zaczynając od góry do dołu na cienkie kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować