Kurczak ,,a la,,kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i pociąć na plastry.
Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem.
Do naczynia wsypać wszystkie przyprawy,wymieszać,wlać olej i ponownie wymieszać.
Do powstałej marynaty włożyć plastry mięsa i dokładnie je natrzeć.
Ułożyć jeden na drugim i wstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
Obraną cebulę przekroić na połowę w poprzek.
Jedną dolną połowę ułożyć na talerzu i wbić do niej pionowo i w odstępach patyczki.
Tak,aby ostry czubek patyczka był na górze.
2.Na patyczki nadziewać mięsne kawałki ,dobrze dociskając,tak aby lekko wystawały poza obręb cebuli.
Na wierzch nabić drugą połowę cebuli i przykryć kawałkiem foli aluminiowej.
Gotową piramidkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzewać go razem z mięsem w środku do 170 stopni C i po nagrzaniu piec około 60 minut.
Po upieczeniu kroić ostrym nożem,zaczynając od góry do dołu na cienkie kawałki.
Komentarze