Kruche tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła ekstra
60g cukru pudru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
bułka tarta
masło do wysmarowania formy
Tartaletki a la snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
15-20 minut.
2.Orzechy uprażyć na suchej patelni.
3.Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
Komentarze