Ciasto Maxi King

4.5 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bez pieczenia, na wzór słynnego batonika, bardzo słodkie, o wyraźnym aromacie kajmaku i mleka w proszku, jeden mały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Foremka 24/24 cm
    Składniki:
    40 dag herbatników maślanych
    1 puszka kajmaku
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
    ½ tabliczki białej czekolady
    100 ml śmietanki kremówki
    10 dag orzeszków ziemnych niesolonych

    Krem mleczny:
    1 szklanka mleka 3,2 %
    ¼ szklanki cukru
    1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker
    3 szklanki mleka w proszku
    20 dag masła 82%
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Kajmak

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy:
    Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki)

    Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasny puch, stopniowo wlewamy zimną masę mleczną z cukrami i wsypujemy partiami mleko w proszku cały czas miksując, aż powstanie krem.
    Blaszkę o podanych wymiarach, wykładamy pergaminem, układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników, rozkładamy połowę mlecznego kremu, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak z puszki , dajemy następną warstwę herbatników, rozkładamy drugą połowę kremu mlecznego, i znów kolejna warstwa herbatników.
  • Przygotowanie 2. Na herbatnikach rozsypujemy pokrojone na kawałki orzeszki ziemne.
    Czekolady rozpuszczamy każdą osobno w 50 ml słodkiej śmietanki kremówki w goracej kąpieli wodnej , płynną polewamy orzeszki na przemian, jasną polewą i ciemną tak aby się zatopiły, ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby stężało.

    Na 15 minut przed krojeniem ciasto wyjąć z lodówki, wtedy lepiej się kroi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa krówkowa Mleko Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować