Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

4.69 (194 ocen)

  • 2 godz.

Makowiec z tego przepisu jest znacznie szybszy od innych, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie oraz łatwiejszy z tego względu, że ciastem łatwiej się pracuje. Rolada długo zachowuje swoją świeżość, więc możecie ja przygotować nawet do 2 dni przed planowanym podaniem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 1 roladę)
    250 g mąki
    25 g świeżych drożdży
    50 g cukru pudru
    75 g zimnego masła
    1 jajko
    2 żółtka
    1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
    2 łyżki kaszy manny
    2 białka + 1 białko do posmarowania makowca
Wystaw ocenę:

4.69 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Makowiec Strucla Desery Bezy

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy. Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  • 2. 2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi pod spód.
  • 4. Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.

Porady

* Jeśli używacie masy makowej kupionej w sklepie, przed wyłożeniem jej na ciasto, dodajcie do niej kaszę mannę i ubite białka. Zdarza się że gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, a po upieczeniu ciasto nie prezentuje się najlepiej. **Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą polewy lub lukru :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować