Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

  • wyświetlono: 33696 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 2

Makowiec z tego przepisu jest znacznie szybszy od innych, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie oraz łatwiejszy z tego względu, że ciastem łatwiej się pracuje. Rolada długo zachowuje swoją świeżość, więc możecie ja przygotować nawet do 2 dni przed planowanym podaniem.

AnkaFiranka
  • 120min

Składniki

Składniki (na 1 roladę)
250 g mąki
25 g świeżych drożdży
50 g cukru pudru
75 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka
1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
2 łyżki kaszy manny
2 białka + 1 białko do posmarowania makowca

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

  • 1. Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy. Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  • 2. 2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi pod spód.
  • 4. Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.

Porady

* Jeśli używacie masy makowej kupionej w sklepie, przed wyłożeniem jej na ciasto, dodajcie do niej kaszę mannę i ubite białka. Zdarza się że gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, a po upieczeniu ciasto nie prezentuje się najlepiej.
**Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą polewy lub lukru :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaroladamakowiecna Wielkanocboże narodzenieświątecznydomowysmacznyna świętaszybkiłatwyprostystruclaz polewąz orzechamiwielkanocnyz bakaliamibez wyrastaniabez czekaniaz masa makowązawijanybożonarodzeniowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-12g39oy

Dodane przez: kasienia882

Makowiec na cieście krucho drożdżowym

w sam raz na niedzielę

Dodane przez: marzenasz121

biszkopt szybki i łatwy

jest smaczny i tani

szybki sernik

Dodane przez: monika016

Sernik - puszysty, łatwy, szybki

Robię mnóstwo serników, bo sernik...

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Dodane przez: Gregorhspeed

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale...

Łatwy makowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Łatwy makowiec

Pieczenie ciast sprawia mi wielką...

makowiec

Dodane przez: kasiulka34

Makowiec krucho-drożdżowy

Zawsze na świątecznym stole