Ciasto na bazie zaparzanej masy serowej z bakaliami, pomiędzy dwoma kruchymi blatami, polane czekoladą.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
150 ml cukru pudru
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera zmielonego z wiaderka
200 g masła
300 ml cukru
100 g rodzynek
3 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
olejek migdałowy
do dekoracji:
1 tabliczka czekolady
3 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Sernik gotowany, z rodzynkami i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto:
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mąki wystudzone masło, jajka i cukier. Zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę 40x25 cm wysmarować masłem, rozprowadzić na niej jedną część ciasta i upiec placek 30 min 180°C, analogicznie postąpić z drugim plackiem, a po upieczeniu nie wyjmować go z blaszki.
Przygotować masę serową:
Do garnka włożyć masło, ser, jajka, rodzynki i olejek, zagotować cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, wlać do masy serowej i ponownie zagotować, cały czas mieszając.
Gorącą masę serową wylać na upieczony placek, przykryć drugim plackiem i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę: rozkruszoną czekoladę roztopić z mlekiem na łaźni wodnej.
Polać polewą wierzch sernika, posypać wiórkami kokosowymi i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Porady
Zamiast rodzynek możemy dodać różne inne, ulubione bakalie.
Komentarze