Zwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki.
Sernik z rodzynkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły.
2.Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy ser, jogurt oraz budyń, miksujemy na wolnych obrotach przez kolejne kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej masy serowej.
3.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i łączymy całość za pomocą szpatułki. Do gotowej masy dodajemy wysuszone rodzynki, delikatnie mieszamy.
4.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto serowe, wyrównujemy wierzch i delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży.
5.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku.
6.
Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą.
Komentarze