Sernik z rodzynkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Zwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    700g sera śmietankowego
    3/4 szklanki cukru pudru
    200g jogurtu naturalnego
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    75g rodzynek
    200ml wrzątku
    200g śmietany 36%
    100g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rodzynkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły.


  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy ser, jogurt oraz budyń, miksujemy na wolnych obrotach przez kolejne kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej masy serowej.
  • 3.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i łączymy całość za pomocą szpatułki. Do gotowej masy dodajemy wysuszone rodzynki, delikatnie mieszamy.
  • 4.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto serowe, wyrównujemy wierzch i delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży.
  • 5.

    Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku.
  • 6.
    Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

    Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rodzynki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować