Pyszne ciasto PUSZEK z jabłkami, kremem, pianką straciatella

3.83 (64 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

składa się z mięciuteńkiego biszkoptu, warstwy jabłkowej, kremu czekoladowego, pianki straciatella. Całość smakuje wspaniale, pięknie wgląda. Ciasto nada się idealnie na zbliżające się święta Wielkanocne, ale nie tylko-jako coś słodkiego do kawy czy na spotkania rodzinne. Musicie wypróbować :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *blaszka 25x35cm

    ***używam szklanki 250ml***

    BISZKOPT

    -4 jajka
    -5 łyżek cukru
    -pół szkl mąki pszennej tortowej
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -łyżeczka proszku do pieczenia


    JABŁKA

    -1,5 kg jabłek
    -galaretka cytrynowa



    KREM

    -750 ml mleka
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
    -łyżka mąki pszennej tortowej
    -200g masła
    -3 łyżki nutelli lub dowolnego kremu czekoladowego


    PIANKA STRACIATELLA
    -500ml śmietanki 30 lub 36%
    -pół szkl cukru pudru
    -starta grubo czekolada 100g (deserowa lub gorzka)
    -1,5 łyżki żelatyny
    -125ml wrzątku



    DODATKOWO

    -ok 300g podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

3.83 (64 ocen)

Pyszne ciasto puszek z jabłkami, kremem, pianką straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. baza kremu-mleko, cukier, mąkę , budynie dajemy do garnka, dokładnie mieszamy, gotujemy też mieszając-powstały budyń studzimy do temp pokojowej.



    BISZKOPT


    białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Na koniec przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

    Przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut.

    Biszkopt studzimy.

    JABŁKA
    Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mamy mieć 1,5kg startych jabłek

    Prażymy je do miękkości- mieszając by się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy by się rozpuściła i gorące jabłka wykładamy na biszkopt.



    Od razu na gorące jabłka wykładamy podłużne biszkopty. Ciasto odkładamy do wystudzenia, możemy okryć ściereczką




    KREM


    Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy je na puch. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej, do kremu dodajemy 3 kopiaste łyżki nutelli lub dowolnego kremu czekoladowego-miksujemy do połączenia-nie długo.


    Krem wykładamy na ostudzone ciasto, wyrównujemy.


    pianka straciatella.

    Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach

    Do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy ją gorącą wodą-dokładnie mieszamy i studzimy


    W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem-dodajemy wciąż miksując ostudzoną żelatynę. Po dodaniu żelatyny działamy szybko-dodajemy startą czekoladę i dokładnie i energicznie mieszamy trzepaczką.


    Wykładamy śmietankę na krem, wyrównujemy i możemy jeszcze ciasto posypać startą czekoladą



    Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc by wszystkie smaki się przegryzły.

    Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Jego warstwy świetnie ze sobą współgrają-polecam i życzę udanych wypieków :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować