Sernik gotowany z truskawkami

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół i nie tylko. Ciasto bez pieczenia, szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Sernik gotowany na biszkoptach z dodatkiem mrożonych truskawek. Polecam spróbować :-)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
    1 kg sera z wiaderka
    200 g masła
    4 jajka
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    pół szklanki cukru
    150 ml mleka

    Dodatkowo:
    750 g mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    200 ml śmietany kremówki
    trochę cukru pudru do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik gotowany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie rozpuścić w mleku, dodać do nich jajka i całość zmiksować.

    W rondlu rozpuścić masło, wsypać cukier i podgrzać, cały czas mieszając. Zmniejszyć moc palnika, dodać ser i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło.

    Na koniec wlać budynie z jajkami, dokładnie wymieszać i gotować aż masa zgęstnieje.

    Formę 25x38 cm wyłożyć biszkoptami i wylać gorącą masę serową. Całość wystudzić.

    Truskawki rozmrozić w garnku, podgrzewając, zmiksować i jeszcze raz podgrzać do zagotowania, wyłączyć palnik i rozpuścić galaretki.

    Wystudzić i lekko tężejącą galaretkę wylać na sernik. Włożyć do lodówki do stężenia.

    Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser z wiaderka Budyń waniliowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować