Schab ze śliwką i morelą.

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Popularny przepis w okresie świątecznym, smaczny zarówno na zimno jak i na ciepło. Schab ze śliwką i morelą będzie idealny jako wędlina na kanapki, ale i również świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad. Taki schab jest bardzo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkująca kucharka. Kruchy, delikatny, nie jest suchy, bardzo smaczny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebne składniki


    1½ kg schabu bez kości
    100 g śliwek suszonych
    100 g moreli suszonych
    2 łyżki miękkiego masła
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

    Marynata

    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1½ łyżki majeranku
    1 łyżka ulubionej przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżka białego octu winnego
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab ze śliwką i morelą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odetnij błony i niepotrzebny tłuszcz.
    W małej miseczce rozgnieć masło, dodaj sól i pieprz prawdziwy do smaku, wsyp zioła prowansalskie i dokładnie całość wymieszaj ze sobą, następnie dodaj suszone śliwki i morele i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
    Ostrym nożem w środku zrobić dziurę na wylot, następnie nadziać wkładając na przemian raz śliwki, raz morele i tak do wykończenia nadzienia.
    Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce razem.
    Przygotuj sobie duży kawałek foli aluminiowej, przesmaruj olejem, najlepiej pędzelkiem silikonowym.
    Na tak przygotowanej folii ułóż schab i dokładnie go przesmaruj przygotowaną marynatą, następnie szczelnie zawiń w folie i odstaw najlepiej na dobę do lodówki.
    Mięso zawinięte w folii ułożyłam na talerzu i wrzuciłam do lodówki, co jakiś czas je przekręcałam.
    Na godz. przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki.
    Ja swój schab przygotowałam dziś w multicookerze, ponieważ piekarnik akurat miałam zajęty jak to przed świętami, a taki nowoczesny prodiż sprawdza się super.
    Na dnie misy ceramicznej w multicookerze ułożyłam schab zawinięty w folii.
    Do 2/3 wysokości mięsa wlej wrzącą wodę do misy ceramicznej i piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180 °C na multifunkcji.
    Jeśli pieczesz w piekarniku postępujesz podobnie tylko mięso pieczesz w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Czas i temp. pieczenia się nie zmienia, pieczesz na funkcji góra- dół, bez termoobiegu.
    Gdy mięso będzie już upieczone, wyjmij je z folii, przelej powstały sos do kubka, a mięso wstaw do piekarnika na 10 min. temp. 180 °C, piecz do zarumienienia z wierzchu.
    Schab możesz podawać na ciepło jak i na zimno, jeśli na ciepło możesz zagęścić zlany sos i polać nim plastry schabu na talerzu.

Porady

Do czasu przygotowania dolicz również czas marynowania, u mnie cała noc. Czas pieczenia wydłuża się w zależności od wielkości mięsa 1 kg schabu = 1 godz. pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować