Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

4.49 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczny i aromatyczny pieczony schab ze śliwką. Nie może zabraknąć go u mnie podczas imprez, ani na Świątecznym stole. Schab ze śliwką świetnie się sprawdza jako domowa wędlina do chleba, z musztardą jest wyśmienity! Polecam mój sprawdzony przepis na schab ze śliwką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Schab ze śliwką:
    -około 1,5 kg schabu bez kości
    -ok. 1 szklanka śliwek suszonych (schab ze śliwką będzie najlepszy, jeśli użyjemy owoców niesiarkowanych)
    -4-5 ząbków czosnku
    -sól

    Marynata:
    -7-8 łyżek oleju słonecznikowego
    -1 łyżka musztardy francuskiej
    -1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
    -1 łyżka przyprawy do mięs
    -1 łyżka majeranku
    -duża szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Schab ze śliwką:
    Schab myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem w środku schabu robimy nacięcie na wylot tzw kieszonkę. Do środka wciskamy śliwki.
  • 2 2. Od strony błonki na mięsie robimy nacięcia. Wciskamy w nie, obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku. Schab nacieramy solą.
  • 3 3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż się ładnie zrumieni) od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem. Schab ze śliwką gotowy!

Porady

Zanim zrobisz schab ze śliwką, zaopatrz się w dobrej jakości mięso. Najlepiej kupować schab u sprawdzonego dostawcy. Niemniej ważne są owoce - polecam suszone śliwki domowej roboty, niesiarkowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Schab ze śliwką pięknie prezentuje się w całości, ale dopiero pokrojony w plastry przykuwa wzrok gości przy stole. Zadbaj o odpowiednie podanie tej potrawy - schab ze śliwką najlepiej zaserwować na większym półmisku, a obok w sosjerkach dodać opcjonalnie sos chrzanowy lub sos pieczeniowy. Schab ze śliwką w takim wydaniu będzie idealny na świąteczne spotkanie.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować