Pieczony schab ze śliwką i morelą z solanki

wyświetlono: 86 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Bardzo posmakował nam schab faszerowany owocami, który przygotowałam na święta w galarecie. Tym razem postawiłam na taki typowo pieczony, do pieczywa na zimno, czy ryżu / pieczonych ziemniaków z sosem i sałatką na ciepło.
Schab z solanki wyszedł kruchy i soczysty, bardzo ładnie kroił się nawet w cienkie plastry.
Smakował świetnie z kromką świeżego pieczywa i odrobiną musztardy.

opublikowany: 05.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 2 l. wody
    2 łyżki soli
    Około 1 kg schabu środkowego w całości
    10 suszonych śliwek
    10 suszonych moreli
    3-4 łyżki majonezu
    papryka ostra mielona
    papryka słodka mielona
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    majeranek
    Smalec lub olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Pieczony schab ze śliwką i morelą z solanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Solanka: W ciepłej wodzie rozpuścić sól ( można dodać liście laurowe, ziele angielskie)
    Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Mięso umyć, umieścić w zimnej solance, odstawić na minimum noc do lodówki.

    Następnego dnia schab osuszyć, ostrym nożem zrobić wgłębienie w środku mięsa, wzdłuż.
    W nacięcie wcisnąć suszone owoce.
    Wierzch posmarować solidnie majonezem, oprószyć przyprawami.
    Schab obsmażyć na rumiano, na rozgrzanym smalcu.

    Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą.

    Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Schab pieczony ze śliwką i morelą

Pyszny schab z morelami i śliwką

kategoria: Dania główne dania mięsne opublikowany: 03.04.2013 | wyświetlono: 8789 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE