Pieczony schab ze śliwką i morelą z solanki

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo posmakował nam schab faszerowany owocami, który przygotowałam na święta w galarecie. Tym razem postawiłam na taki typowo pieczony, do pieczywa na zimno, czy ryżu / pieczonych ziemniaków z sosem i sałatką na ciepło.
Schab z solanki wyszedł kruchy i soczysty, bardzo ładnie kroił się nawet w cienkie plastry.
Smakował świetnie z kromką świeżego pieczywa i odrobiną musztardy.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 l. wody
    2 łyżki soli
    Około 1 kg schabu środkowego w całości
    10 suszonych śliwek
    10 suszonych moreli
    3-4 łyżki majonezu
    papryka ostra mielona
    papryka słodka mielona
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    majeranek
    Smalec lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Pieczony schab ze śliwką i morelą z solanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Solanka: W ciepłej wodzie rozpuścić sól ( można dodać liście laurowe, ziele angielskie)
    Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Mięso umyć, umieścić w zimnej solance, odstawić na minimum noc do lodówki.

    Następnego dnia schab osuszyć, ostrym nożem zrobić wgłębienie w środku mięsa, wzdłuż.
    W nacięcie wcisnąć suszone owoce.
    Wierzch posmarować solidnie majonezem, oprószyć przyprawami.
    Schab obsmażyć na rumiano, na rozgrzanym smalcu.

    Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą.

    Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować